torsdag 20 december 2012

Ett härligt lov... med lite läsning?

Ni är väl värda ett skönt lov nu, efter att ha jobbat mycket i många ämnen. För dem (och ni ÄR ett antal) som inte lämnat in någon Strindberguppsats... tja, då är väl en del av jullovet intecknat. Men ni andra har ledighet framför er.

Kanske vill några av er passa på att förbereda första romanen som vi ska tala om, genom att läsa den över lovet? Jag vet att några som skulle sitta på flygplan har lånat redan. Boken är Maus av Art Spiegelman, och den ska vara utläst till den 30 januari. Till det datumet ska ni inte bara ha läst boken, utan också förberett några speciella frågor som framgår av filmen som ni ska se och som ligger nedan.

Filmen är gjord förra året, så de som jag gjorde den för HADE redan sett Tobias Rawet på Förintelsens minnesdag. Det kommer ni inte ha gjort när ni läser boken - men väl när vi pratar om den. Extramaterialet som jag talar om länkar jag till uppe i högra hörnet av bloggen!
måndag 10 december 2012

Instruktion om hur man kan göra film med en iPhone4

Ifall nån av er nu har en sån...

Textbaserad instruktion om hur man gör (det är sådär jag gör mina Mrs Tigerteachfilmer, när jag står framför bokhyllan och så. Typ så i alla fall. Fast jag använder min iPad).

LÄS HÄR

söndag 9 december 2012

Spelets regler

Det finns väldigt mycket som är helt upp till oss var och en i vårt julkalenderprojekt. Hur filmerna görs, om man är allvarlig eller skojjsig eller både och, om man använder egna eller andras bilder, om man jobbar med stllbild(er)+tal eller med rörliga bilder... Men det finns några OAVVISLIGA regler som gäller för oss alla:

1. Ingen film får vara kortare än 30 sek eller längre än 2 min.
2. Innehållet måste vara "korrekt", det vill säga det vi säger om Strindberg måste ha ordentlig verklighetsförankring. Sen kan man säga det som Monty Python-versionen (som inte var gjord av MP-gänget, men tydligt inspirerad av) gör...
3. Allt bildmaterial som används måste vara OK enligt upphovsrättslagen. Fråga en extra gång om du är osäker.
4. Samma sak gäller musik.

OCH I ÖVRIGT: fri lek :)

fredag 7 december 2012

BILDER och RÄTTIGHETER

OBS OBS OBS

Bu bär vi börjar med Strindbergsfilmerna - vi FÅR inte sjabbla med upphovsrätten! Och därför lägger jag in ett par BRA filmer som ni faktiskt måste titta på innan ni gör film, faktiskt innan ni börjar tänka film till och med. För det är bara material vi har tillstånd att använda som vi kan använda. Förstås.

Musik - jag ska återkomma om det. Viktig fråga också!

Men titta nu först här:

Och bilder att använda? Titta t.ex. på Ett halvt ark papper där det finns bildbanker etc. MEN ALLA BILDER DÄR ÄR INTE FRIA. Så kolla noga.

torsdag 6 december 2012

Vårt vansinnesprojekt!

Ja - det är lite vansinne, men kan bli så vansinnigt bra och vi kan ha vansinnigt kul... så nu kör vi!

Det finns en länk med arbetsfördelning uppe till höger (kalenderprojektet). Och en sak är jätteviktig att ALLA har klart för sig: vi måste hjälpas åt så mycket vi kan om detta ska kunna lyckas. INGEN får stå ensam med "sin film", den som kan redigera och fixa måste vara beredd att hjälpa andra som inte är så bra, den som har idéer måste dela med sig, den som ser att nån annan har problem måste hugga i så att saker och ting löses.

TIDEN är knapp. Vi har kanske bara två lektioner till vårt förfogande? Därför måste ni förbereda er och varandra så att eventuell rekvisita, nödiga hjälpmedel (om ni vill filma och redigera. Fast visst kan man redigera direkt på youtube också?) etc finns på plats när vi har lektion.

ALLA FILMER SKA VARA KLARA PÅ KVÄLLEN ONSDAGEN DEN 19 DECEMBER. Jag har kanske en överraskning på lut till torsdagen den 20:e, när vi ska se på vårt verk!

Viktigt att tänka på är UPPHOVSRÄTTEN. Jag kommer att skriva ett blogginlägg om musik. Bilder vet ni hur det är: ni får bara använda "fria bilder".

Onsdagen den 19:e ska vi göra sista filmen tillsammans. Då ska alla vara utklädda (så mycket man kan och vill) till August. Jag skriver ett särskilt blogginlägg om det också.

JAG TROR ATT DET HÄR BLI SÅ KALASBRA!

tisdag 4 december 2012

Om uppsatser av olika slag

Det strilar in uppsatser om Strindberg i olika kanaler... det är bra det. För er som delar dokument i GoogleDrive med mig: GLÖM INTE ATT GÖRA MIG REDIGERINGSBEHÖRIG. Det behövs för att jag ska kunna markera i dokumentet när jag ska ge er respons på allt ni gjort bra och sånt ni kan träna mer på.

Några (väldigt få - ALL heder till er som gjort det!) har skickat in texter om medeltidsromanen. För dem som har lämnat in (enbart via GoogleDrive, såvitt jag har sett) finns det kommentarer till texterna som en länk man kan följa: jag gjorde på samma sätt som med biologitexten, markerade med färger (där jag kunde) och pratade. Titta i er text, längst upp (eller i Sebbes fall i en kommentar - du hade inte gjort mig till behörig redigerare), så hittar ni länken.

I morgon onsdag blir det diktanalys på lektionen. Och en berättelse om Harriet Bosses hatt. Det ni!