söndag 20 januari 2013

Tips från coachen

Jag har fått önskemål om att sammanfatta lite tips inför onsdagens uppsats. Så OK då:

1. Det är bra att kolla (obs: kolla i betydelsen kontrollera) listan på litterära och grammatiska begrepp som vi jobbat med. Ingen kommer att behöva alla begreppen, men alla kommer att behöva några. Listan ligger uppe  bland länkarna till höger på bloggen. Om du är något du känner dig osäker på som du tror att du kommer att behöva - slå upp i Handboken.

2. Det är bra att tänka igenom vad som är viktigt i dispositionen av en litterär analys.
INLEDNINGEN ska vara intresseväckande, få läsaren att vilja läsa analysen. Den ska också presentera texten och författaren (titel + författarnamn). Om man vill och det passar kan man presentera sin tolkning, dvs textens budskap/tema redan här. Men man kan också vänta med det och bara ställa frågor (Typ "Vad krävs av den som tar emot en medmänniska på flykt? Vad kännetecknar den som flyr - och vad krävs av den som möter henne? De frågorna undersöker Nelly Sachs i sin dikt.... ")

HUVDDELEN innehåller själva analysen. Samla saker som hör ihop tillsammans, och se till att BINDA IHOP OLIKA DELAR. De viktiga övergångarna!

AVSLUTNINGEN ska knyta ihop säcken. Om du inte redan i inledningen beskrivit vad du ser som textens tema/budskap gör du det förstås här. Snyggt att återknyta till inledningen och få till en cirkelkomposition är det alltid.

3. Ät en god frukost på onsdag.

4. Coola ner dig - gör ditt bästa, det är gott nog!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar