söndag 28 oktober 2012

Ta med allt ditt material onsdagen v 47!

Onsdagen vecka 47, när jag är tillbaka från Indien, kommer vi att arbeta med era Strindbergstexter. Därfär är det JÄTTEVIKTIGT att ni har med ALLT DET MATERIAL ni hittat till lektionen, för att kunna resonera om disposition etc. Det är meningen att lektionerna ska vara SKRIVARVERKSTÄDER - inget såsande.

De av er som kan och vill ta med en egen dator får gärna göra det. Givetvis har vi bokat datorvagnarna!

tisdag 23 oktober 2012

Ditt Strindbergstema?!

Berätta om ditt val av Strindbergstema i din blogg - behöver bara vara några meningar, så att jag förstår vad det är du ska jobba med och vilken/vilka Strindbergstexter du valt. Det ska vara klart i dag, remember?

måndag 22 oktober 2012

torsdag 18 oktober 2012

Strindbergstips

Strindberg ägnade mycket tid - och hade kanske en del av de bästa stunderna i sitt liv - i skärgården. Ett tema att fundera över är alltså Strindberg och skärgården: det finns massor av olika slags litteratur som han skrivit med skärgårdsanknytning (Hemsöborna förstås, men också andra texter och noveller, inspiration i ett Drömspel etc etc).

Dora i biblioteket är specialbra på just skärgårdskopplingar, så fråga henne om lästips om det här är något du skulle vilja jobba med!

Ändrad inlämningstid för texten om den roman du läst

På lektionen i dag påpekade ni med all rätt att det blir VÄLDIGT mycket nästa vecka. Därför flyttar vi fram romanuppgiften (se särskilt blogginlägg) till fredag v 46 18.00.

Det finns två olika sätt att lämna in. Antingen gör man det i inlämningsmapp på Fronter (som ni är vana) ELLER så försöker ni er på Google Docs. Vi har ju redan testkört lite med Google Docs, och jag själv tycker att systemet slår Fronter med hästlängder. Men jag kan också förstå om ni inte vill jobba på flera ställen (den synpunkten framfördes ju tidigare), och därför får ni alltså välja.

För er som väljer Google docs gäller följande: ni måste skapa en MAPP i Google Docs som ni delar med mig. Lägg sedan texten i mappen (man kan ladda upp en wordfil, eller andra format (tror jag) eller skriva direkt i Google Docs). Mappen delas med mitt gmailkonto: katarina.lycken"snabela"gmail.com

Som sagt: ni kan välja Fronter eller Google Docs som ni vill, men själva texten ska vara klar och inlämnad fredag vecka 46 18.00. Och all info om texten och innehållet finns i ett tidigare blogginlägg...

onsdag 17 oktober 2012

Extragodis

Hej litteraturen om medeltiden  - ett SUPERBRA program om medeltid, Dante, lajv, fantasy, Florens, noveller, riddarromantik....

Blogg vecka 42

- som alltså ska vara skriven till tisdag 23 okt 12.00 (så att jag kan läsa och kommentera på tisdag eftermiddag) - går ut på följande:

Du ska skriva en "egen helvetestext i Dantes anda", det vill säga en text där du vaknar upp, ser dig omkring på en plats där en särskild sorts syndare (och du bestämmer själv över vad som är att betrakta som synd, att slå små barn, säga fula ord, ge bloggläxor...) får ett evigt straff anpassat efter syndens art. Du beskriver platsen du befinner dig på, och intervjuar en av de stackars osaliga andar (känd eller okänd, historisk person eller påhittad gestalt) som lider. Efter att ha hört på det arma väsendet blir du så tagen att det svartnar för ögonen, och du svimmar...

Ta ut svängarna - det gjorde Dante!

måndag 15 oktober 2012

Filmläxa till onsdag! Och en finurlig fråga...

Filmläxan, som förbereder för onsdagens nedstigning i helvetet tillsammans med Dante och Vergilius, finns nu på plats. Och när du sett filmen, en bonusfråga:
VARFÖR har Katarina en liten bild av Dante uppsatt ovanför dörren på sitt källarförråd? (Helt sant. Jag har det. Av en god anledning...).


torsdag 11 oktober 2012

Bloggdags igen! Bloggfråga v 41

Nu börjas det igen - och NU är det dags för ALLA att hoppa på bloggtåget...

Senast tisdag kl 12.00 vill jag att blogginlägget ska vara skrivet. Jag kommenterar tisdag eftermiddag.

Och veckans fråga anknyter förstås till riddarlitteraturen, och dess uppfostrande syfte. Det gällde för de blivande riddarna och deras fagra damer att veta hur man skulle bete sig för att platsa i samhällstoppen - och riddarberättelserna gav mönster och modeller. Om du nu reflekterar över det vi läst och sett om de medeltida idealen: vilka lever kvar ännu? Och är det ideal som är "bra" eller "dåliga" eller.... kanske både och?

onsdag 10 oktober 2012

Romanläsning vecka 41-43

Under veckorna 41 - 43 ska ni läsa en roman med medeltidsanknytning, och skriva en kortare (1-2 A4sidor dataskriven) text som diskuterar bokens innehåll utifrån specifika frågor (se nedan). Ni har två böcker att välja mellan. Boken ska vara utläst och texten inskickad senast fredagen den 26 oktober.

De två alternativen är

Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset.
En av världens bästa kärleksromaner, och en fascinerande skildring av det medeltida Norden (historiskt sett mycket välgjord). Sigrid Undset fick Nobelpriset i litteratur främst med tanke på denna bok (ja, egentligen en trilogi då).
I din text ska du beskriva två olika viktiga teman i romanen (du väljer själv vilka du tycker är mest intressanta), och med hjälp av citat och referat visa hur Undset arbetar för att skapa känslor och väcka tankar och idéer hos läsaren. Du ska också resonera kring på vilka sätt dessa teman knyter an till/hör ihop med problem och frågeställningar som kan ha varit viktiga i samhället när Undset skrev romanen.

eller

Trägudars land av Jan Fridegård
Till skillnad från Undsets roman är Fridegårds berättelse inte en historiskt "korrekt" historia; Fridegård har snarare använt vikingatiden för att diskutera saker som är viktiga i samtiden (när boken skrevs). Men han har inspirerats en hel del av till exempel den isländska sagans stildrag.
I din text ska du dels beskriva två olika viktiga teman i romanen (du väljer själv vilka du tycker är mest intressanta) och med hjälp av citat och referat visa hur Fridegård arbetar för att få fram ett budskap. Du ska också göra en jämförelse mellan den isländska sagans stil och verkningsmedel, och Fridegårds sätt att berätta. Också här är det förstås viktigt med citat och referat för att stödja dina resonemang.

Läxa till torsdag 11 oktober - riddare och fagra damer!

Se filmen och ta med din antologi (Levande texter) till lektionen!


Kommentarer till övningsuppsatserna

Jag har lämnat kommentarer till övningsuppsatserna - de finns som en länk (kolla!) överst i själva textdokumenten (de som ligger i Google Docs).

Och nu är det alltså lite "paus" i Strindbergsjobbet, i så motto att det är du själv som nu ska bestämma vilket tema du vill ha för din egen utredande uppsats. Resonera gärna med mig om olika alternativ.